__>/ OUR BRAND NEW WEBSITE IS UNDER CONSTRUCTION                                         

Αναρωτιέσαι τι είναι το SEO, πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να βοηθήσει και τη δική σου επιχείρηση να «σκαρφαλώσει» στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης; Το ίδιο αναρωτιούνται και οι ανταγωνιστές σου, οπότε καλύτερα να βιαστείς, γιατί στο SEO… ο χρόνος είναι χρήμα! Σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις τα πάντα γύρω από το SEO. Αφού το διαβάσεις, θα ξέρεις: Τι είναι SEO Πώς λειτουργεί το SEO Ποιες είναι οι βασικές πρακτικές SEO σήμερα Πόσο χρόνο χρειάζεται το SEO Γιατί η βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης είναι απαραίτητη Πάμε, λοιπόν, να απαντήσουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις SEO!

SEO – τι είναι & γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει;

Τα αρχικά SEO βγαίνουν από τη φράση Search Engine Optimization, που σημαίνει βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης. Για να δούμε τι σημαίνει SEO με απλά λόγια: SEO είναι οι ενέργειες που κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα site να καταταχθεί στην πρώτη σελίδα του Google. Αν και αρκετά απλοϊκός, αυτός ο ορισμός μας βοηθάει να ξεκινήσουμε. Πάμε να βουτήξουμε τώρα λίγο πιο βαθιά; Όταν οι άνθρωποι αναζητούν προϊόντα ή υπηρεσίες στο Google (ή σε άλλες μηχανές αναζήτησης) εμφανίζονται τα λεγόμενα «search engine results pages (SERPs)». Πλέον, σε αυτά τα αποτελέσματα αναζήτησης βρίσκουμε 3 κατηγορίες: τις Google διαφημίσεις στις πρώτες θέσεις με την ένδειξη «Διαφήμιση» ή «Ad», τα τοπικά αποτελέσματα από το Google Maps (το λεγόμενο Local SEO που θα δούμε παρακάτω) τα οργανικά αποτελέσματα, δηλαδή τα δωρεάν, που είναι και αυτά που μας απασχολούν σε αυτό το άρθρο και αφορούν το SEO αυτό καθαυτό. Tip: Αν ακολουθείς μια ολοκληρωμένη στρατηγική marketing, είναι πιθανό να εμφανίζεσαι και στα 3, που θεωρείται best practice για να πάρεις ΟΛΑ τα κλικ! Η βασική λογική πίσω από το SEO είναι απλή: Καλύτερη προβολή στα αποτελέσματα αναζήτησης → περισσότερα impressions → περισσότερα clicks → περισσότερες πωλήσεις. Πέρα, όμως, από την ποσότητα, το SEO καθορίζει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: την ποιότητα! Αν θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση στο «τι είναι SEO» θα λέγαμε το εξής: “SEO είναι η διαδικασία που ακολουθούμε για να αυξήσουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της επισκεψιμότητας ενός website μέσω των οργανικών αποτελεσμάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε πωλήσεις!”

Πώς λειτουργεί το SEO;

To Google δεν είναι απλά μία μηχανή αναζήτησης, αλλά «η μηχανή αναζήτησης» – με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 90%, καταλαβαίνεις γιατί όλες οι ενέργειές μας επικεντρώνονται σε αυτή. Το πώς ακριβώς αξιολογεί τα αποτελέσματα αναζήτησης ο αλγόριθμος της Google παραμένει μυστικό. Μερικές φορές, μάλιστα, κάνει ριζικές αλλαγές που προκαλούν πονοκέφαλο στους SEO specialists, τα λεγόμενα Google Core Updates.

Technical SEO – το πρώτο βήμα προς την επιτυχία

Εάν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα SEO σε ένα website, θα πρέπει να επιλυθούν πριν πάμε παρακάτω. Το τεχνικό SEO σχετίζεται με πράγματα όπως: Crawling και indexing – «διαβάζει» το Google το site σου; Ταχύτητα φόρτωσης – πόσο γρήγορα φορτώνει η σελίδα; URL Structure – ακολουθούν τα URL μια σωστή δομή; Structured data – βοηθάς το Google να κατανοήσει καλύτερα τη σελίδα σου; Header tags – πόσο σωστοί και κατανοητοί είναι οι τίτλοι της σελίδας σου; Meta data – πόσο σχετικοί είναι οι τίτλοι κι οι περιγραφές σου με κάθε αναζήτηση; Βελτιστοποίηση εικόνων – έχουν σωστές διαστάσεις, μέγεθος και alt text; Core Web Vitals – βάζεις την εμπειρία χρήστη στο προσκήνιο; Mobile Friendliness – πώς φαίνεται το site σου σε κινητές συσκευές; Μάθε περισσότερα για τη SEO προώθηση ιστοσελίδων μέσα από το αναλυτικό άρθρο της Finesse.

Βασικοί ranking factors σε επίπεδο περιεχομένου

Αφού λύσουμε τα τεχνικά ζητήματα, το περιεχόμενο είναι αυτό που έχει σειρά και μάλιστα το ποιοτικό περιεχόμενο! Δες τρεις τεχνικές που υιοθετούμε στη 3ds όσον αφορά το περιεχόμενο: αποφεύγουμε το διπλότυπο περιεχόμενο κάνουμε έρευνα και βελτιστοποίηση για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, ιδανικά με υψηλό αριθμό αναζητήσεων και χαμηλό ανταγωνισμό πάντα λαμβάνουμε υπόψη μας το search intent του χρήστη Η ιστοσελίδα σου πρέπει να έχει περιεχόμενο που ανταποκρίνεται σε κάθε πιθανό σκοπό του χρήστη για να εμφανίζεσαι σε κάθε σημείο του αγοραστικού του ταξιδιού: θέλει να ενημερωθεί, να συγκρίνει, να αγοράσει; Χρειάζεσαι διαφορετικό περιεχόμενο για κάθε search intent! Fact: Καθημερινά, πραγματοποιούνται περισσότερες από 5.6 δισεκατομμύρια αναζητήσεις στο Google.
blank

Γιατί είναι σημαντικό το SEO;

Η ανάγκη για SEO έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως θα παραμείνει σημαντική για καιρό, καθώς οι καταναλωτές έχουν στραφεί μαζικά στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο – ακόμη και η πιο μικρή παραδοσιακή επιχείρηση συνειδητοποίησε ότι πρέπει να επιταχύνει την digital μετάβασή της. Διάβασε επίσης: Γιατί η ψηφιακή μετάβαση κάθε επιχείρησης είναι αναγκαία Το SEO είναι ο πιο βιώσιμος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να κατανοήσεις και να προσεγγίσεις πελάτες την στιγμή που πρέπει, όπως για παράδειγμα αυτή της σύγκρισης μεταξύ προϊόντων, ή της τελικής αγοράς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αναζήτηση (search) είναι η μεγαλύτερη πηγή επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο και ευθύνεται για την επισκεψιμότητα κάθε site σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% – ανάλογα και με τον κλάδο. Παράλληλα, το Google φέρνει 8 φορές περισσότερη επισκεψιμότητα από ό,τι όλα τα social media μαζί.
Γνωρίστε μας!
Ακολουθήστε μας στα Social